Çalışma SaatleriPazartesi - Cumartesi: 10.00 - 18.00
Bizi Arayın+90 543 341 79 00
e-mail:info@secilsoylu.com
Bedensel Belirti Bozukluğu
Psikolojik rahatsızlıkların bedensel belirtiler halinde yaşanarak ifade edilmesi ve bunlar için tıbbi yardım arama eğilimi “somatizasyon” olarak adlandırılmaktadır. Birinci basamak merkezlerde ve hastanelerde farklı bedensel yakınmalarla hekime başvuran, gerekli muayene ve tetkikler sonrasında organik bir neden saptanmayan ve sorunun ‘psikolojik’ olduğu söylenen kişilerin sayısı hiç az değildir. Çeşitli çalışmalarda bu oran %19-57,5 arasında gösterilmektedir.
Bedensel belirti bozukluklarında kişide bir ya da daha fazla bedensel belirti olur. Bu belirtiler, görüldüğü organ ya da bölgenin doğrudan hastalanması ile açıklanamaz fakat kişi bu belirtileri yaşamaya sürekli devam eder ve yoğun kaygı yaşar. İyileşme çabası ile yineleyici şekilde tıbbi yardım arar ya da bazen (örn: hastalık kaygısı bozukluğunda) kötü bir şey çıkacağı korkusu ile hastaneye gitmekten tamamen kaçınır.
Sürekli kötü bir hastalığa yakalanacağı düşüncesi ya da basit fiziksel yakınmaların felaketle sonuçlanacağı düşüncesi sıklıkla görülür. Kişi bu belirtileri uydurmaz ya da taklit etmez. Belirtiler gerçekten yaşanır. Somatizasyon tek başına bir ruhsal bozukluk olabileceği gibi başka ruhsal bozukluk ya da tıbbi hastalığa da eşlik edebilir.
Sorunun psikiyatrik olması nedeniyle belirtilerin iyileşmesi de psikiyatrik tedavilerle mümkün olur. Psikiyatri öncesinde başka uzmanlık dallarına yineleyici şekilde yapılan başvurular, istenen tetkikler ve reçete edilen pek çok ilaç hem hastanın vakit ve enerji kaybetmesine hem de sağlık hizmetleri kaynaklarında aşırı şekilde kayıplara neden olmaktadır.