fbpx
Çalışma Saatleri Pazartesi - Cumartesi: 10.00 - 18.00
Bizi Arayın +90 543 341 79 00
e-mail: info@secilsoylu.com

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel işlev bozuklukları toplumda en sık görülen ruhsal bozuklardan biridir. Buna rağmen, gerek cinsel sorunların kolay ifade edilememesi; gerek cinsel sorunun çözümüne ilişkin doğru kurum ve kaynaklara ulaşmadaki zorluklar nedeniyle başvuru sıklığı oldukça düşüktür. Bu da kişilerin “merdiven altı” tabir edilen alternatif ilaç ya da karışımlara, ehil olmayan kişi ya da kurumlara başvurmasına sebep olarak var olan sorunun daha da kötüleşmesine ya da başka sorunların eklenmesine sebep olabilir.

Pek çok kişi cinsel sorun yaşar; “cinsel işlev bozukluğu” bu sorunun yaygınlığı, süresi ve kişiye ruhsal anlamda sıkıntı verip vermemesiyle ilgilidir.

Türkiye’de kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu cinsel isteksizlik ve uyarılma bozukluğudur; fakat kliniklere en sık başvuru sebebi vajinismustur. Erkeklerde ise en sık başvuru nedenleri erken boşalma ve sertleşme bozukluklarıdır.

Cinsellik; cinsel organlarla sınırlı olmayan, ruhsa-zihinsel-bedensel süreçlerin iç içe olduğu bir kavramdır. Bu nedenle tedavi hedefi organın işlevini arttırmakla sınırlı kalmamalıdır. Cinsel işlev bozuklukları başka bir ruhsal soruna ikincil gelişebilir, bir ruhsal travma ile tetiklenmiş olabilir ya da bazen psikiyatrik ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle cinsel terapi yalnızca psikiyatristler ve bu alanda etik kodların net bir şekilde önemsendiği eğitimlerden geçmiş ve yeterliliklerini tamamlamış klinik psikologlar tarafından uygulanmalıdır. Nedene yönelmeden, bireyi anlamadan, çiftin dinamiklerini bilmeden yapılan tedavi müdaheleleri kısıtlı kalmaya mahkumdur.

Cinsel terapinin hazırlık, tedavi ve sonlandırma aşamaları vardır:

Hazırlık aşamasında kişi ya da çiftin cinselliğe dair algı ve inançları değerlendirilir, varsa yanlış inanç ve tutumlar çalışılır, tedavi çerçevesi oluşturulur, cinsel anatomi ve fizyoloji anlatılır ve cinsel sağlık/üreme sağlığı hakkında bilgilendirme yapılır.

Tedavi aşamasında mevcut cinsel soruna yönelik temel egzersiz ve terapi teknikleri uygulanır.

Sonladırma aşamasında da yakalanan iyilik halinin mümkün olduğunca kalıcı olması ile ilgili yapılabilecekler konuşulur. Görüldüğü üzere “tek seansta cinsel işlev bozukluğunun tedavisi” gibi bir önerme bir iddiadan öteye geçememektedir. Eğer söz konusu sorun bir işlev bozukluğu haline gelmemişse; örneğin kültürel nedenlerle ilk gece korkusu yaşayan bir kadın doğru bilgilendirme ile bir seans sonrasında partneriyle cinsel birleşme sağladıysa bu “tek seansta vajinismus tedavisi” olarak adlandırılmamalıdır. Cinsel işlev bozukluğunun tedavisi belirli bir süreç gerektirir.