fbpx
Çalışma Saatleri Pazartesi - Cumartesi: 10.00 - 18.00
Bizi Arayın +90 543 341 79 00
e-mail: info@secilsoylu.com

Travma ile İlişkili Bozukluklar

Travma; farklı kaynaklarda pek çok farklı tanımı olan bir kavramdır. Kişinin içsel kaynaklarının kısa süre de olsa baş etmekte yetersiz kaldığı ve uzun süreli psikolojik baelirtiler üreten aşırı ölçüde üzücü bir ya da birden fazla olay “travma” olarak adlandırılabilir. Ölüm, ciddi yaralanma, cinsel istismar gibi beden bütünlüğünü tehdit eden olaylara maruz kalmak travmatiktir. Bunun yanı sıra doğal afetler, yangınlar, kazalar, psikolojik şiddet, işkence, savaş, yaşamı tehdit eden hastalıklar da kişiler için travmatik olabilir.

Travma ile karşılaşmış bir bireyde hiç bir ruhsal sorun görülmeyebilir, kısa süreli yakınmalar gözlenebilir ya da “travma sonrası stres bozukluğu” denilen daha uzun süreli ruhsal bozukluklar ortaya çıkabilir. Kişinin travmatik yaşantıyla ilgili anıları sürekli anımsaması ve geçmişe dönüşler, travmatik olayı çağrıştıran kişi ya da olaylardan kaçınma, yoğun bir ruhsal sıkıntı yaşama, travmatik olayın ayrıntılarını net olarak hatırlayamama, kendisi ve dünya ile ilgili olumsuz inançlar, uyaranlara irkilerek yanıt verme gibi tepkiler, uykusuzluk, odaklanma sorunları travma sonrası stres bozukluğunda görülen belirtilerden bazılarıdır.

Travma terapisi danışana uygun şekillendirilmelidir. Her travmatik olay her bireyde aynı sonuçları doğurmayacağı gibi, travmanın tipi, çoklu travma olup olmaması gibi durumlar da tedavi seçiminde oldukça önemlidir. İlaç tedavileri ve psikoterapiler bir arada ya da ayrı ayrı kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapi, destekleyici psikoterapi, EMDR (göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) , psikanalitik yönelimli psikoterapi travma tedavisinde kullanılan bazı terapi teknikleridir.