Çalışma SaatleriPazartesi - Cumartesi: 10.00 - 18.00
Bizi Arayın+90 543 341 79 00
e-mail:info@secilsoylu.com
Yaşlılık Döneminde Görülen Ruhsal Sorunlar ve Demans
Yaşlılık çeşitli bedensel ve ruhsal değişikliklerin olduğu fizyolojik bir süreçtir. Bu dönemde emekilik ve sosyal statü kaybı, fiziksel hastalıklar, eş ve arkadaşların kaybı, toplumsal rollerdeki değişimler, zamana ayak uydurmaktaki güçlükler, çevreye bağımlılık, yalnızlık ve umutsuzluk duygusu, “bir işe yaramama” hissi gibi sorunlar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak ruhsal sorunlar ve intihar riski artar. Yaşlı bireylere yeterli tıbbi, sosyal ve psikiyatrik desteğin sağlanması bu riski azaltmaktadır.
Demans: Sıklıkla “bunama” olarak bilinen bu hastalık, kişide zihinsel yetilerde bozulma ve buna bağlı olarak günlük yaşam aktivitelerinde sorunların baş göstermesi ile karakterizedir. Düşünme, yargılama, sorun çözme, karar verme algılama ve hesap yapma mekanizmaları bozulur. Hafıza olumsuz etkilendiğinden unutkanlık en yaygın görülen yakınmadır. Kişi kendine bakımda zorlanır ve çevreye bağımlı hale gelir. Hem hasta hem de yakınları için bu durum oldukça zorlayıcı olabilir. Demans riski yaşla birlikte artar.
Alzheimer Hastalığı: 65 yaş üstü bireylerde en sık görülen demans nedenidir. Her demans Alzheimer hastalığına bağlı olmayabilir, bu hastalık dışında farklı demans türleri de görülmektedir.
Yaşlı bir bireyde görülen her unutkanlık yakınması demansa bağlı değildir. Demans tanısı hasta ve yakınlarından ayrıntılı bir öykü alma, kapsamlı nörolojik ve psikiyatrik muayene, psikolojik testler ve laboratuvar yöntemlerinin bir arada değerlendirilmesi ile konulur. Bu nedenle ayırıcı tanının yapılması, demansa bağlı olmayan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavisi için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.